KARADENİZ ROTASINI KEŞFEDELİM, OKSİJENE DOYALIM
Karadeniz Turları yurt içinde en sık tercih edilen ve dinlenmek isteyenlerin listesinde yer alan destinasyonlar arasında yerini alıyor. Hem ekonomik olması hem de ulaşım kolaylığı bakımından yılda binlerce yerli ve yabancı turist; Batı, Orta ve Doğu Karadeniz olmak üzere bölge bölge Karadeniz’i ziyaret ediyor. Unutulmaz bir deneyim yaşamak isteyenler, muazzam güzellikleri görmek isteyenler, yöresel yemeklerden tatmak isteyenler varsa Karadeniz rotası tam size göre. İşte karış karış Karadeniz rotasını birlikte keşfedelim…

Karadeniz turu gezip görmenin dışında yeni kültürler edinmeyi ve unutulmaz deneyimler yaşamayı vadediyor. Aynı zamanda kendine özel müzikleri, yöresel dansları ve sıcakkanlı insanları sayesinde herkesin mutlaka görmesi gereken bir destinasyon.
Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden biri olan Karadeniz Bölgesi; Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Bölge bakımından ülkemizin en büyük üçüncü bölgesidir. Doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölge; Karadeniz bölgesidir. Batı Karadeniz; Orta ve Doğu Karadeniz bölümünden daha düz olduğu için burada nüfus dağınık olarak serpilmiştir. Orta ve Doğu Karadeniz bölümünde; özellikle de Doğu Karadeniz’de yükselti ve engebe fazla olduğundan dolayı nüfus toplu olarak dağılmıştır.
BATI KARADENİZ BÖLÜMÜ
Karadeniz Bölgesi’nin üç bölümünden ilki Batı Karadeniz Bölümü ve en batıda olanıdır. Bölüm genel olarak dağlık alanlardan oluşur. Bölgenin en turistik illeri arasında; Kastamonu, Amasra, Safranbolu, Ereğli, Bolu gibi turistik merkezler yer almaktadır. Bolu ve Düzce çevresinde çok sayıda kereste fabrikası bulunmakta olup Zonguldak çevresinde ise maden çıkarımı işletmeleri ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır.
ORTA KARADENİZ BÖLÜMÜ
Karadeniz Bölgesi’nin üç bölümünden ikincisi ve orta bölümü; Orta Karadeniz Bölümü’dür. Melet Çayı’ndan Sinop’a kadar uzanan bölge Tokat, Çorum gibi illerin büyük bölümü ile Amasya ilinin tamamını kapsamaktadır. Dağlar içeriye doğru çekildiğinden yükseltisi azdır ve diğer bölümlere oranla daha sadedir. Bu nedenle; Orta Karadeniz Bölümü’nde tarım alanları ve ulaşım oldukça gelişmiştir.
Dağları kıyıya paralel uzanan Orta Karadeniz Bölümü’nün ülkemiz ekonomisine katkısı tarımdan gelir. Dağlar kıyıya paralel uzanır ve başlıca dağları Canik, Akdağ ve Kocadağ’dır. Yeşilırmak, Kızılırmak ve Kelkit Çayı’nın aşağı kesimleri de bu bölgede yer alır.
DOĞU KARADENİZ BÖLÜMÜ
Karadeniz Bölgesi’nin üç bölgesinden üçüncü ve sonuncusu Doğu Karadeniz Bölümü’dür. Karadeniz Bölgesi’nin en dağlık, en çok yağış alan ve nem oranının en yüksek olduğu yer Doğu Karadeniz Bölümü’dür. Bölgede en çok balıkçılık ve tarım yapılır. Ulaşımın en zor olduğu bölüm olarak bilinen Doğu Karadeniz Bölümü engebeli ve dağlık olmasından dolayı en çok göç veren bölümdür. Bu durum aynı zamanda makineleşmeyi de azaltmaktadır.
Bölgenin en turistik illeri; Rize, Trabzon, Artvin, Gümüşhane, Ordu gibi illerdir. Buralarda aynı zamanda yaylacılık da yapılır.
KARADENİZ TURU İLE UNUTULMAZ BİR TATİLİN TADINI ÇIKARIN!
Bu zamana kadar Karadeniz Turu yapmamışsanız çok şey kaçırmış olabilirsiniz. Türkiye’nin en yeşil, en oksijenli bölgelerinden biri olan Karadeniz Bölgesi’nde aktivitenin tadına doyamayacaksınız. Aynı zamanda yöresel yemekleri, müzikleri, dansları ve halkıyla iç içe oluşu sizleri kendi evinizde hissettirecek. Daha önce deneyimlemediğiniz her şeyin tadına Karadeniz turu sayesinde kavuşabilirsiniz. İşte Karadeniz Turu ile yapacağınız o aktiviteler…
*Rize’de zipline yapmak
*Fırtına Deresi’nde rafting yapmak
*Gito Yaylası’nda gökyüzü salıncağına binmek
*Kaçkar Dağı’na tırmanmak
*Artvin Karagöl’de kano gezintisi yapmak
*Ordu Boztepe’de teleferiğe binmek
*Helikopterle kayak yapmak
*Jeep Safari ya da ATV ile geziye katılmak
*Yayla Şenlikleri ile Karadeniz kültürünü keşfetmek
*Horon oynamayı öğrenmek
KARADENİZ TURLARI İLE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER ADETA UÇSUZ BUCAKSIZ OLACAK
Huzurlu doğası, serin havası ve tertemiz oksijeni ile doğayla iç içe bir tatil istiyorsanız doğru adrestesiniz. Karadeniz Bölgesi turları hem dinlenmeyi hem de bolca aktiviteyi vadediyor. Aynı zamanda bölge turistik açıdan çok faydalı olduğu için eşsiz fotoğraf kareleri yakalayabilir, sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.
Yazımızın şimdiki bölümünde sizler için Karadeniz Bölgesi’nde gezilecek turistik yerleri hazırladık!
BOLU ABANT GÖLÜ
Abant Gölü, Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlıdır. 1350 metre yükseklikte bulunan bir heyelan set gölü olmasıyla bilinir. Eşsiz bir manzarayı misafirlerine sunan Bolu Abant Gölü, tatlı suyu ve geniş bitki örtüsüyle Karadeniz Bölgesi’nde görülmesi gereken destinasyonlardan sadece biridir. Aynı zamanda ulaşımın kolay ve rahat olması da ziyaretçileri bu bölgeye daha çok çekmektedir. Bölgede piknik ve kamp gibi çeşitli aktiviteler yapılabilir. Abant Gölü, tabiat parkı olarak koruma altındadır.
KAÇKAR DAĞLARI MİLLİ PARKI
Karadeniz turları denilince görülmesi gereken yerlerden biri de Kaçkar Dağları Milli Parkı’dır. Geniş bir araziye sahip olan bölgenin adeta büyüleyici manzarası vardır. Önemli bir doğa alanı olarak tanımlanan Kaçkar Dağları Milli Parkı her yıl yüzlerce ziyaretçisine ev sahipliği yapıyor.
SÜMELA MANASTIRI
Sümela Manastırı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan önemli lokasyonlardandır. Restorasyon çalışmalarıyla yenilenen Sümela Manastırı Trabzon ilinde bulunur. Sümela Manastırı aynı zamanda Rum Ortodoks Manastırı olarak da bilinmektedir. Bizans döneminde kullanılan manastır Hristiyanlar için bir hac noktası haline gelmiştir Yaz mevsiminde efsane manzarasını ziyaretçilerine sunan manastır farklı bir kültürel gezi isteyenlere eşsiz fırsatlar sunuyor. Trabzon otellerinde konaklayarak Sümela Manastırı’na rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
RİZE ZİL KALESİ
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine 15 kilometre uzaklıkta yer alan Zil Kalesi, tarihi yapısı ve eşsiz manzarası ile bölgenin en turistik destinasyonlarından biridir. Zil Kalesi, Fırtına Deresi’nin batı yamaç bölgeleri üzerine inşa edilmiştir. Kale 4 katlı olup üst kısımlarında pencereler yer alır. Karadeniz Bölgesi’nde mutlaka görülmesi gereken lokasyonlardan biridir.
ULAŞIM YER YER KOLAY YER YER ZOR OLACAK AMA OLACAK…
Günümüz şartlarında Karadeniz Bölgesi’ne ulaşım sanıldığının aksine kolaydır. Bazı lokasyonlar hariç hemen hemen her dönemde bölgeye ulaşım sağlanmaktadır. Bölgenin başlıca limanları Samsun, Zonguldak ve Trabzon kentlerindedir. Aynı zamanda Samsun ve Zonguldak limanları birer demiryolu hattıyla Anadolu’nun iç kesimlerine bağlanır. Karadeniz kıyı yolu, bölgenin kıyı kesiminde yer alan birçok kenti birbirine bağlar. Trabzon, Amasya, Ordu-Giresun, Tokat, Samsun, Zonguldak, Sinop, Rize-Artvin ve Kastamonu illerinde havaalanları bulunmaktadır.
KARADENİZ KÜLTÜRÜNÜ EN İYİ ANLATAN YÖRESEL YEMEKLERİN TADINA DOYAMAYACAKSINIZ
Karadeniz Bölgesi, kendine has bir yapıya sahiptir. Hem bölge olarak hem doğası, müziği ve insanları olarak kendine özeldir. Bu kadar endemik bir yapıya sahip olmasından dolayı bölgenin yemekleri de tabi ki kendine özel oluyor. En bilinen yöresel yemekleri arasında mısır, fasulye, yöresel otlar, karalahana, hamsi gibi yiyecekler yer alırken tabi ki Rize çayı da unutulmamalı…
İşte Karadeniz Bölgesi yöresel yemeklerinin listesi;
-Hınkal
-Hamsili pilav
-Hoşkıran kavurması
-Karalahana çorbası
-Karalahana sarması
-Kaygana
-Kuru fasulye
-Laz böreği
-Mısır ekmeği
-Mıhlama (Kuymak)
-Turşu kavurması
Malitur güvencesiyle siz misafirlerimiz Karadeniz Bölgesi turlarına dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Karadeniz Bölgesi, ülkemizin mutlaka görülmesi ve keşfedilmesi gereken rotasyonları arasında yerini alıyor. Malitur Karadeniz Turları hakkında detaylı bilgilere iletişim ofislerimizden ya da 7/24 açık olan çağrı merkezlerinden ulaşabilir, indirimli ve taksit avantajlarını yakalayalabilirsiniz.
Tepkiniz Nedir?






