Suudi Arabistan Lezzet Rehberi: Suudi Arabistan'da Ne Yenir Ne İçilir?

Suudi Arabistan’ın yemek kültürünü yakından tanımak ister misiniz? Coğrafyası ve konumu kadar yemeklerinin de meşhur olduğu bilinen bölgede sayısız yöresel lezzet bulunuyor. Hadi gelin hep birlikte Suudi Arabistan yemek listesine bir göz atalım…

Suudi Arabistan Lezzet Rehberi: Suudi Arabistan'da Ne Yenir Ne İçilir?

Nejdi Kabsa: Ülkenin milli yemeği sayılır. Fıstıklı ya da kajulu bir tepsi pilavının üzerine kızarmış etler konularak tüketilir. Deve ya da kırmızı et kullanımı olduğu gibi yemeğin tavuk etiyle olanı da mevcuttur.

Daghabees: Türkiye’deki çiğbörek ile benzerlik taşır. Ülkenin daha çok güney kesimlerinde tüketilir. Bol hamur ve salça kullanılarak yapıldığı için aynı zamanda doyurucudur. 

Masoob: Özellikle kahvaltılarda tüketilir. Besleyici ve doyurucu bir atıştırmalıktır. Muz ve ekmek parçaları bulunur ve bir çeşit puding benzeridir. Ekmek olarak genellikle pide ya da kepekli ekmek tercih edilerek servis edilir.

Aseedah: Ülkenin güney bölgesinde daha sık tüketilir. Suudi Arabistan’ın en meşhur yemeklerinden biridir. İçerisinde yoğurt, et suyu ve suyun bir kasede karıştırılıp ardından mısır ya da buğday unuyla hazırlanarak karıştırılmasından elde edilir. Helva kıvamında bir görünüşe sahiptir. Üzerine son olarak da tereyağı dökülür ve servis edilir. Suudi Arabistan’a yolu düşenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerden biridir.

Muttabak: Suudi Arabistan’ın böreğidir. Hızlı ve doyurucu bir atıştırmalıktır. Sokak lezzeti olarak da pek çok noktada bulunabilir ve tüketilebilir. Genellikle kıymalı olarak yapılır.

Sayadiya: Eğer Suudi Arabistan’da deniz mahsulü bir yemek arıyorsanız bu lezzet tam size göre. Kılçıkları az olan balıklarla yapılan sayadiya balık suyunda yapılan ve pilav eşliğinde yenen bir yemektir.

Saleeg: Bir tür pilav üstü ettir. Suudi Arabistan’ın yemek kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Kırmızı et ya da tavuk eti olabileceği gibi deve eti de kullanılabilir. Çok kolay şekilde hazırlanan bu yemek aynı zamanda pratiktir. 

Brost: Suudi Arabistan’ın fast foodları arasında Brost yer alır. Kızarmış tavuk parçaları olarak da bilinir. 

Yemeni Mandi: Yerin altında özel bir fırında pişirilmiş muhteşem leziz etler ile pilavın buluşması Yemeni Mandi olarak adlandırılıyor. 

Gursan: Et ve sebzelerle zenginleştirilmiş pilavlı bir yemek istiyorsanız Gursan tam size göre. Özellikle Riyad ve Dammam’da çok fazla tercih edildiği biliniyor. Görüntü itibarıyla bizdeki türlü yemeğine benziyor.

Falafel: Nohuttan topların yapıldığı ve aşırı lezzetli olan Falafel, Suudi Arabistan’ın ünlü yöresel yemeklerinden biri. Eğer bölgedeyseniz mutlaka tatmanızı öneririz.

Jereesh: Ana malzemesi pirinç olan bu yemek bölgenin yöresel lezzetleri arasında yer alıyor. İçerisinde pirinç dışında süt, soğan, yağ ve maydanoz gibi lezzetler de bulunuyor. Piştikten sonra 10 dakika bekletilmesinin ardından servis edilip tüketilebiliyor.

Hamees: Suudi Arabistan mutfağının olmazsa olmazları arasında tabi ki et bulunuyor. Hamees yemeği de etli bir yemek. Esas olarak Irak’a ait olan bir tür yahniye benzeyen bu lezzet, çeşitli baharatlarla taçlandırılmış. Aynı zamanda içerisinde mantar da bulunuyor.

Matazeez: Kuşbaşı doğranmış et ve hamurun karışımından oluşan bir lezzet. Özellikle ülkedeki misafirlere sıklıkla ikram edilen yemekler arasında yerini alıyor.

Kleeja: Bir tür hamur işi. Arap topraklarının vazgeçilmezlerinden biridir.

Çay: Ülkemizde de oldukça meşhur olan ve her öğünde tüketilen çay, Suudi Arabistan’da da meşhur. Burada çay yapılırken içine şeker de eklenerek yapılıyor. Eğer çayı şekerli içmeyi seviyorsanız bu yöntem tam size göre. 

Kahve: Suudi Arabistan’da çay dışında kahve de sıklıkla tüketiliyor. Türkiye’de mırra ismi verilen ve Türk kahvesine göre biraz daha acı olan bu kahve, kakule kahvesidir. Farklı bir aroması vardır. 

Şakşuka: Ekmek banarak yemek yemek istiyorum diyorsanız buraya! Yumurta, kıyma ve tercih edilen sebzelerle hazırlanan şakşuka tam size göre. Basit ama keyifli ve lezzetli bir yemek olan şakşuka Bedevi yaşam kültüründen kaynaklı olarak hızlı hazırlanması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.

Hanini: Hanini bir tatlıdır. Özellikle Dammam yöresinde yemeklerden sonra yenir. Hafifliği nedeniyle çokça tercih edilen tatlılar arasındadır. Özellikle kış mevsiminde daha çok tüketilir.

Helva: “Helva” Arapça’da “tatlı” anlamına gelir. Arap topraklarında fazlasıyla tüketilir. Ülkemizde de daha çok fıstıklısı ve kakaolusu ile tüketilmektedir. Arap topraklarında ise çeşitli baharatlarla, gül suyu ya da pek çok farklı madde ile tatlandırılmış hali mevcuttur.

Maklube: Tencerenin altına tavuk ya da kırmızı et döşenir. Üstüne pilav eklenir. Pişen yemek tepsiye ters şekilde bırakılır. Yanına da yoğurt ya da bol yeşillikli salata eklenir. Bölgeye uğrarsanız mutlaka tüketmelisiniz.

Humus: Nohutun en lezzetli halinden biri humustur ve ülkede çokça tüketilir. Ana yemekten ziyade meze olarak yemeklerin yanında yer alır.

Shawarma: Bir çeşit döner dürüm olan shawarma ayak üstü yenilen atıştırmaklar arasında yerini alır. Hızlı yenebilmesi ve lezzetli olması nedeniyle hem yerli halkın hem de ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Fattoush: Ülkede en çok tüketilen ve tercih edilen salataların başında geliyor. Çeşitli yeşillikler ve pide ekmeği ile yapılan Fattoush salatasına ülkenin her bölgesinde ulaşabilirsiniz.

Tabule: Türkiye’deki kısıra benzetilebilir. Salata ile yemek arasında bir atıştırmalık olarak bilinir ancak çoğu zaman salata olarak tüketilir.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow