UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE YER ALAN KAPADOKYA’YA BİR DE BU AÇIDAN BAKIN

Doğal ve kültürel varlık olarak bilinen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerleri biliyor muydunuz? Hemen hemen herkesin gitmek istediği Kapadokya, Nevşehir ilinde yer alıyor ve pek çok konaklama seçeneğine ev sahipliği yapıyor. Her bütçeye uygun, her zevke hitap eden Kapadokya’da aynı zamanda yapılacak bir sürü aktivite de yer alıyor. Bireysel olarak kendiniz bölgeyi ziyaret edebileceğiniz gibi aynı zamanda tur paketleriyle de Kapadokya turlarına katılabilir ve zorlanmadan rehberler eşliğinde bölgeyi gezebilirsiniz.

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE YER ALAN KAPADOKYA’YA BİR DE BU AÇIDAN BAKIN

KAPADOKYA HAKKINDA GENEL BİLGİLER
 
Nevşehir, Kayseri, Kırşehir, Niğde ve Aksaray etrafında şekillenen ve tarihi bir bölge olan Kapadokya, peri bacalarıyla ünlü bir bölgedir. Muhteşem doğal görüntüsünü ve peribacalarını etrafında bulunan sönmüş volkanların lavlarına borçludur. Kültürel ve tarihsel miras olarak tanımlanan peribacaları ile oldukça ünlü olan bölge adeta bir turizm cennetidir. Aynı zamanda bazı araştırmacılara göre bu bölgenin adı “güzel atların ülkesi” olarak tanımlanmıştır.
 
KAPADOKYA KONUMU
 
Kapadokya, İç Anadolu Bölgesi’nin göbeğinde yer alır. Nevşehir, Kayseri, Niğde, Kırşehir ve Aksaray illerine dahil olan bir bölgededir.
 
KAPADOKYA’YA NE ZAMAN VE HANGİ MEVSİMDE GİDİLİR?
 
Kapadokya, İç Anadolu Bölgesi’nde yer aldığı için karasal iklim hakimdir. Bölgeye gitmek için en uygun zamanlar ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Havanın çok sıcak ya da çok soğuk olduğu aylarda gezip dolaşmak için istenilen verim alınamayabilir. Bilindiği üzere, Kapadokya’da yazlar aşırı sıcak, kışlar da oldukça sert ve soğuk geçmektedir. Özellikle kış mevsiminde bölgeyi ziyaret etmek isterseniz kar ve buzlanma tehlikesine karşı dikkatli olmalısınız ve hazırlıksız gitmemelisiniz. Ancak bu durumun bir güzel yanı ise kar manzarasını izleme keyfi olacaktır. Şömineli taş evlerde bölgenin keyfini çıkarabilirsiniz. Son dönemlerde ise yılbaşı tatili için Kapadokya turları sıkça tercih edilmektedir. 2015 yılından bu zamana kadar ise her yıl Nisan ayında düzenlenen etkinlikler nedeniyle bölge en hareketli dönemini geçirmektedir.
 

KAPADOKYA’DA KONAKLAMA NASIL?
 
Kapadokya’da en önemli şeylerden biri konaklamadır. Ürgüp, Göreme, Uçhisar, Ortahisar ve Avanos ilçelerinde her bütçe için uygun pek çok seçenek yer almaktadır. Yunak evleri ve mağara otellerini tercih edebilir, büyüleyici manzara ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Lüks otellerin dışında küçük pansiyonlar da konaklama için seçenek olarak karşınıza çıkabilir. Erken rezervasyon sayesinde çok uygun fiyatlara Kapadokya’da konaklama imkanı yakalayabilirsiniz.
 
KAPADOKYA’DA GEZİLECEK YERLER
 
Mucizevi ve olağanüstü doğal görüntüsü ile Kapadokya gezilecek yerler en merak edilen konulardan bir tanesi oluyor. Bölgeyi ziyaret edecek olanlar için gezilecek ve görülecek pek çok yer mevcut. Kapadokya’nın en ilginç yanlarından biri ise hem yeryüzünde hem yeraltında keşfedilecek pek çok farklı detayın yer alması. Sırları çözülmekle bitmeyen bölgede günümüzde dahi yeni yer altı şehirleri keşfedilmektedir. Peribacalarının heybetli görüntüsü, balonların havadaki eşsiz dansı, değişik ve ilginç dokuları ile masal şehri olarak tabir edilen Kapadokya’yı keşfetmek isteyenler için mükemmel fırsatlar sunuluyor.


  
Kapadokya’da görülmesi gereken yerlerin listesi;
 
*Göreme Açık Hava Müzesi
*Paşabağ
*Üç Güzeller
*Derinkuyu Yer Altı Şehri
*Asmalı Konak
*Hacı Bektaş Veli Külliyesi
*Kaymaklı Yer Altı Şehri
*Güvercinlik Vadisi
*Balon Turu
*Peri Bacaları
*Ihlara Vadisi
 
KAPADOKYA İÇİNDE ULAŞIM NASIL?
 
Kapadokya merkezde kalırsanız bölge içindeki mesafeler fazla uzak olmayacaktır. Kolaylıkla çarşılar yürüyerek gezilebilir, birkaç turistik mekana da uğrayabilirsiniz. ATV aracı kiralayarak gezebilirsiniz. Safari keyfi yapabilirsiniz. Bütün bunların haricinde toplu taşıma araçları da hem ekonomik hem de rahat olacaktır. Yine bölgede taksi kullanımı da oldukça yaygın olduğu gibi özel aracınızla gelirseniz de Kapadokya ulaşımı rahattır.
  
KAPADOKYA LEZZETLERİ
 
Kapadokya mutfağını merak edenler için envai çeşit yiyecek ve içecek bulunduğunu söyleyebiliriz. Bolca bakliyat ve et yemeğini masalarda görebilirsiniz. Ovalardaki ve vadilerdeki verimli topraklardan dolayı bakliyat konusunda oldukça zengin olan Kapadokya mutfağı bunu fırsata çevirmiş ve hemen hemen her yemeğinde kullanmıştır. Bölge küçükbaş hayvancılığa uygun olduğundan ötürü kuzu ve koyun eti sıklıkla masalarda yer alır. Bu nedenle güveç, Kapadokya mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olduğu gibi bu yemeğe yoğurt, cacık, mevsim ya da kaşık salatası gibi mezeler de eşlik etmektedir. Kapadokya mutfağı daha çok et odaklı bir mutfak olup ana mutfakta çok fazla sebze yemeğine rastlanmaz. Bunlar arasında en meşhurlarından biri ise Kapadokya’nın testi kebabıdır. Gittiğiniz restoranda yöreye özgü bir seremoni eşliğinde testinin kırılmasıyla sıcacık olarak testi kebabı servis edilir. Yine düğün çorbası, koyun yahnisi, nohutlu yahni, ayva dolması, patates ve bulgur karışımından olan dıvıl yemeği de tatmanız gereken lezzetler arasında yer alır.
  
KAPADOKYA’DAN SEVDİKLERİNİZE HEDİYELER ALABİLİRSİNİZ
 
Kapadokya hediyelik eşyalar denilince akıllara ilk gelen şey tabi ki peribacası figürü oluyor. Birbirinden farklı, renkli ve çeşitli boyutlarda yapılmış peribacası figürleri bulunurken bunların yanı sıra hediyelik balonlar, magnetler de satın alabilirsiniz. Yine el sanatları meşhur bir bölge olduğu için çanak, çömlek, seramik ve çini sanatına ait ürünlere de rastlamanız mümkündür. Aynı zamanda halı ve kilim dokumacılığı da bölgenin bilinen sanatları arasında yer alır. Atölye çalışmaları sayesinde el işçiliğine uygun pek çok ürün bulabilir ve sevdikleriniz ya da kendiniz için satın alabilirsiniz.
 
KAPADOKYA FESTİVALLERİ
 
Kapadokya festivalleri ile de meşhurdur. Daha çok spor ağırlıklı festivaller düzenlenmekte olup hem yurtiçi hem de yurtdışından pek çok ziyaretçi gelmektedir.
 
İşte Kapadokya Festivalleri listesi;
 
Cappadox Festivali: Doğa etkinlikleri, gastronomi, çağdaş sanat, yerel müzik etkinliklerinin gerçekleştiği festival Mayıs ayında düzenlenir.
 
Erciyes Ultra Sky Trail: Koşu etkinliği olup Temmuz ayında düzenlenir.
 
Runfire Kapadokya: Koşu maratonu olup Temmuz ayında Kapadokya vadilerinde gerçekleştirilir.
 
Erciyes Bisiklet Festivali: Bisiklet tutkunlarının kaçırmaması gereken bir festivaldir ve Eylül ayında düzenlenir.
  
Sizler de Kapadokya’nın eşsiz güzelliğini görmek ve anın tadını çıkarmak isterseniz Malitur Kapadokya turlarını tercih edebilirsiniz. Hem uygun fiyatlı hem de 12 aya varan taksit imkanları sayesinde güvenli alışverişinizi yapabilir, ekonomik fırsatlardan ve avantajlardan yararlanabilirsiniz.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow