YUNANİSTAN YEME İÇME REHBERİ: YUNANİSTAN’DA NE Mİ YENİR?
Komşu ülkemiz Yunanistan’a tatil rotasını hemen hemen hepimiz yapmışızdır. Hem mesafe olarak yakın olması hem yemekleri hem kültürel mirası ile bizlere benzeyen bir ülke olan Yunanistan adeta bir turizm cenneti. Binlerce güzel anı biriktireceğiniz, fotoğraflar çekeceğiniz, keyifli anlar çıkaracağınız ve efsane yemekler yiyeceğiniz Yunanistan yeme içme rehberini sizler için hazırladık. Peki; Yunanistan’da ne yenir ne içilir? İşte mutlaka tatmanız gereken Yunan yemekleri…
GYROS (DÖNER)
Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden olan döner komşu ülkemiz Yunanistan’da da meşhur ve oldukça seviliyor. Buradaki döneri kendilerince yorumlayarak farklı bir sunumla sunan Yunanistan’da dönerin adı gyros olarak geçiyor. Sizler de Yunanistan’a ayak bastığınızda gyrostan tadabilirsiniz.
SOUVLAKİ KALAMAKİ
Görüntü itibarıyla çöp şişi hatırlatan souvlaki kalamaki ile çöp şiş arasında pek de bir fark yok. Yunanistan bizdeki çöp şişi bu şekilde yorumlamış ve lezzetlendirmiş, ismini de souvlaki kalamaki koymuş. Bizdeki çöp şişten ekstra farklı olarak ise Yunanistan’da daha büyük parçalardaki et kullanılıyor. Tercihe göre ise domuz, tavuk ya da kırmızı et olarak tüketilebiliyor.
TZATZİKİ (CACIK)
Bizdeki cacığın Yunanistan’daki karşılığı Tzatziki olarak kabul ediliyor. Normal cacığın malzemeleri ne ise tzatziki malzemeleri de aynı. Yapılışında ise bir fark bulunuyor o da yoğunluğu. Yunanistan cacığı süzme yoğurttan yapılıyor ve bu nedenle daha yoğun bir kıvamda oluyor. Ayrıca zeytinyağı ile de karışım yapabiliyorlar. Özellikle yaz aylarında tzatziki tüketmek hem içinizi ferahlatabilir hem de lezzet olarak oldukça güzeldir.
MİDYE
Midye hemen hemen her ülkede tüketilebilen bir besin. Yine fark olarak Yunanistan’da sunumu farklı yapılıyor. Bizdeki midye dolma ve midye tava Yunanistan’da tabakta servis ediliyor ve midye içine sadece zeytinyağı ekleniyor, yanında ekstra olarak da limonla servis ediliyor.
AHTAPOT IZGARA
Deniz ürünlerinin meşhur olduğu Yunanistan’a gidip de ahtapot ızgara denemezseniz olmaz. Ülkemizdekinin aksine Yunanistan’da ahtapotlar yakalandıktan sonra 2 gün boyunca güneşte kurutuluyor ve sonrasında ızgaraya atılarak pişiriliyor. Yunanistan’da ahtapotlar haşlanmadan servis ediliyor. Bunun nedeni ise ahtapotun lezzetini azalttığı düşüncesi.
KALAMAR
Kalamarlar denilince aklınıza yuvarlak halkalar, daireler şeklindeki lezzet gelse de Yunanistan’da durum aynı değil. Burada kalamarı ayaklarıyla servis ediyorlar. Sanıldığının aksine ise bu lezzeti tadanların oldukça beğendiği söyleniyor. Özellikle baby kalamarlar hiçbir şekilde kesilmeden bütün olarak masaya servis ediliyor. Yine kalamarlar kızartmanın aksine ızgara olarak tercih ediliyor.
GREEK SALAD
Yunan mutfağı denilince akıllara gelen lezzetlerin başında tabi ki tartışmasız Greek Salam gelir. Çok fazla bir özelliği olmasa da bu lezzeti tadan herkesin çok beğendiği bir salata türü. Salatalıklar ve domatesler iri parçalar halinde doğranıyor ve içine kırmızı soğan ilave ediliyor. Üzerine ise bölgenin ünlü peynirlerinden feda peyniri ve siyah zeytin ekleniyor. Son olarak ise salatanın üzerine zeytinyağı ekleniyor ve afiyetle yeniyor. İsteğe göre tabi ki salatanın olmazsa olmazlarından limon ve tuz ekleyerek de sizler tercih edebilirsiniz. Eğer Yunanistan’a giderseniz mutlaka buranın eşsiz lezzetinden tatmalısınız.
FETA ME MELİ (BALLI SUSAMLI FETA PEYNİRİ)
Feta peyniri, Yunanlılara özel bir peynir türüdür. Ancak bu durum ülkede sadece peynir olarak kalmamış aynı zamanda tavada kızartılmış ve üzerine bal eklenmiş hali de yapılmış. Feta me meli ise buradan geliyor. Hellim peyniri benzeri olan bu peynir önce tavada kızartılıyor, üzerine bal ekleniyor ve son olarak da susamla süslenip servis ediliyor. Ülkenin bazı bölgelerinde ise yufkayla sarılı halde servis edildiğini görebilirsiniz.
SAGANAKİ
Saganaki de bir Yunan lezzeti. Özetle Kıbrıs’ın hellimi varsa Yunanistan’ın da saganakisi var. Hem pratik hem lezziz bir tat olmasından dolayı yiyen herkesin vazgeçemeyeceği bir lezzet. Paket halinde satılan ürün tavada kızartıldıktan sonra afiyetle yenebiliyor.
MUSAKKA
Bizdekinin aksine Yunanistan’da musakka kıyma, patates ve patlıcanın birleşiminden oluşuyor. Son olarak üzerinde beşamel sos eklenerek fırına veriliyor. Ekstra olarak porsiyonlarının büyük olması nedeniyle de doyurucu özelliğiyle biliniyor.
KABAK KIZARTMASI
Yunanistan’daki kabak kızartması yine ülkemizdekinden farklı. Kabaklar ince ince doğranıyor ve una bulanıyor. Sonrasında kızartılan kabaklar cips niyetine tüketiliyor. Aynı zamanda üzerine sarımsaklı domates sosu ya da sarımsaklı yoğurt konularak da servis edilebiliyor.
KAVALA KURABİYESİ
Yunanistan Kavala’ya uğradıysanız mutlaka kavala kurabiyesi tatmalısınız. Kurabiyenin ana maddesi badem oluyor. Badem sevenlerin vazgeçemeyeceği kurabiye mutlaka bölgeye giden herkese tavsiye ediliyor. Tadıyla olduğu kadar yarım aya benzer görünümüyle de oldukça büyük beğeni toplayan kavala kurabiyesini hem tadabilir hem de sevdikleriniz için paket yaptırıp onların da tatması için götürebilirsiniz.
LOUKOUMADES (LOKMA)
İzmir’in lokma tatlısı olarak bildiğimiz, Yunanistan’da ise isminin Loukoumades yine ülkede tadılması gereken enfes lezzetlerden biri. Lokmaya farklı bir bakış açısı sunan Yunanlılar bunu üç farklı şekilde tanımlamış. Lokmanın üzerine ya tarçın ya bal ya da çikolata gibi lezzetler eklenerek enfes tadına tat katıyor. Denemek isteyenler aynı anda üç malzemeyi de kullanarak ekleyebiliyor. Tamamen tercihinize bağlı.
YUNANİSTAN’DA NE İÇİLİR?
REÇİNA
Tadı beyaz şarabı andıran reçine soğuk tüketilen bir içecek. Bu nedenle yaz mevsiminde sıklıkla reçine tercih edebilirsiniz. Hemen hemen her restoranda reçinayı da bulabilirsiniz.
OUZO
Bizdeki rakı ne ise Yunanistan’da ouzo aynı şey. Tat olarak rakıyı andırıyor ancak Ouzo’ya su katıldığında tadı rakıya göre daha seyrek olabiliyor. Buz atılarak az su ya da sek olarak tüketebilirsiniz. Özellikle mezelerle tavsiye edilir.
MASTİKA
Mastika’nın ana vatanı Sakız Adası. Sert bir içki olarak bilinir. Türkçe anlamı ise Sakız Likörü olarak kabul edilir. Yemekte ya da yemekten sonra daha çok tercih edilir.
FRAPPE
Yapımında granül kahve ve su kullanılıyor. Tercihe göre şeker ilave ediliyor. Köpürene kadar kahve makinesinde hızlı şekilde karıştırılıyor. İşlem tamamlandığında ise tercihe göre süt eklenerek buz ve pipet ile servis ediliyor.
Tepkiniz Nedir?