BİR KERE YİYEN BİR DAHA YİYOR! AYVALIK YEME İÇME REHBERİNE HAZIRLANIN!
Balıkesir’in bir ilçesi olan Ayvalık’ta ne yenir ne yenmez biliyor musunuz? Akıllara ilk gelen şey hepimizin de bildiği gibi Ayvalık tostu. Ancak sadece Ayvalık tostuyla bitmiyor. Öyle eşsiz lezzetler var ki bir tadan bir daha tatmak istiyor, tadına doyamıyor. Zeytin ağaçları, daracık ve güzel sokakları, şirin mekanları, tertemiz denizinin yanı sıra Ayvalık yemeklerine hazır olun. İşte Ayvalık yeme içme rehberi…
PAPALİNA
Papalina, sadece Ayvalık bölgesinden çıkan bir balık türüdür. Tip olarak hamsiye ve sardalya yavrusuna benzer. Aynı zamanda kafası ve kılçığıyla da yenilebilen bir balık türüdür. Papalina’yı yemek için en uygun mevsim ise Ağustos ayı ile Eylül ayıdır. Papalina’nın kızartması ise oldukça güzeldir.
SAKIZLI DONDURMA
Ayvalık’ın en yakın komşusu Midilli adasından gelen bir lezzet. Sakızlı olan ürünleri sevenlerin asla kaçırmayacağı bir tat. Çok lezzetli ve ferah bir aroması olduğu bilinirken sakızlı dondurmayı mutlaka Ayvalık’ın Cunda Adası’nda denemenizi tavsiye ederiz.
GİRİT MEZELERİ
Ayvalık, Cunda ve benzeri konumlar denilince Girit mezeleri tabi ki olmazsa olmaz. Mübadele zamanında Girit’ten buralara kadar gelen mübadiller, beraberinde Girit mutfağını da getiriyor. Örneğin; radika, turp otu, hardal otu, deniz börülcesi, cibez otlu gibi isimleri az duyulan yabani otlu yemekler, zeytinyağlılar ve deniz mahsulleri Girit mutfağına özgüdür. Ayvalık ya da Cunda bölgesine giderseniz mutlaka Girit mutfağı lezzetlerini denemelisiniz.
GİRİT LEBLEBİSİ
Girit leblebisinin normal leblebiden farklı olduğu biliniyor. Farkı ise odun ateşinde kumda kavruluyor olması ve normal leblebiye göre daha çok sert olması. Ayvalık’a giderseniz mutlaka Girit leblebisi tatmanızı tavsiye ederiz.
LOR TATLISI VE LOR KURABİYESİ
Lor tatlısı peynirin tatlıya dönüşmesi ile oluşuyor. Lor peyniri, un, kabartma tozu, zeytinyağı, vanilyanın karıştırılıp top şekline getirilip fırına atılmasıyla oluşan lezzet oldukça beğeniliyor. Piştikten sonra üzerine şerbet gezdirilip dondurmayla servis ediliyor. Lor kurabiyesi de sade bir kurabiyenin malzemelerine yalnızca lor eklenerek yapılıyor.
LOKMA
Hamurun kızgın yağda kızartılarak şerbetlendiği lokma tatlısı Ayvalık’ta sıkça rastlayabileceğiniz bir tatlıdır. Bölgeye uğradığınızda mutlaka denemelisiniz.
KORUK SUYU
Olgunlaşmamış yani henüz tatlılaşmamış üzüme koruk suyu deniyor. Koruk dönemi üzümün daha şekerlenmeye başlamadığı Haziran ve Temmuz civarında oluyor. Koruğun sıkılmasıyla da koruk suyu çıkıyor. Pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen koruk suyunun içine şeker katılmamış hali yemeklerde limon, sirke ya da nar ekşisi gibi ekşilik verme görevi görüyor.
YÖRESEL PEYNİRLER
Balıkesir ve çevresi, mandıracılık faaliyetleri için çok uygun bir yöredir. Bu peynirlerden başlıcaları; sade ve isli Ayvalık sepet peyniri, Mihaliç peyniri, Kirli Hanım peyniri ve Kopanisti. Balıkesir ve çevresine gittiğinizde bu peynirlerden mutlaka denemelisiniz.
AYVALIK’TA NEREDE NE YENİR?
Ayvalık Tostu: Ayvalık tostunu bölgenin her yerinde en lezzetli haliyle yiyebilirsiniz. Hepimizin bildiği gibi Ayvalık tostu akıllarda sosisli, sucuklu, salamlı, kaşarlı, turşulu, ketçap ve mayonezli bir tost olarak biliniyor. Ancak gerçek Ayvalık tostunu Ayvalık tostu yapan aslında tulum peyniri, kasap sucuk ve domates üçlüsüdür.
Rakı Balık: Ayvalık’ta rakı balık olmazsa olmazdır. Eğer böyle bir yer arıyorsanız da Tik Mustafa’nın Yeri size uygundur. Acılı Girit ezme, kara diken, sıcak ot tabağı ve deniz börülcesi en lezzetli mezelerindendir. Aynı zamanda mekanın atmosferi de çok hoştur.
Ayna: Ayvalık’ın rengarenk sokaklarından çıkıp Cunda’ya uğrarsanız Ayna mekanını keşfetmelisiniz. Akdeniz ve Girit mutfağının birleşimi olan mekanın menüsünde, asma yaprağında sardalya, rokalı karides makarna, balık saganaki, papalina, limonda pişmiş kaya levreği, peynirli Girit tabağı, şımarık pilavı, zeytinyağlı tabağı ve Ege salatası gibi lezzetleri bulabilirsiniz.
Şeytanın Kahvesi: Cunda’daki meşhur Taş Kahve’nin benzeri olan mekan Şeytanın Kahvesi mekanıdır. Burada çay, Türk kahvesi gibi içeceklerin yanı sıra koruk şerbetini de denemelisiniz.
Vino: Fransız müziklerine hayransanız Vino tam size göre. Atmosferi, sokağı, müzikleri ile sizi kendisine mest edecek. Burada Girit köfte, patlıcan çığırtma, sıcak ot tabağı, karides güveç, ot mücveri, ada köfte, kabak çiçeği dolması gibi lezzetleri yemelisiniz.
Lal Girit Mutfağı: Ayvalık’ta enfes bir akşam yemeği yemek isterseniz Lal Girit Mutfağı tam size göre. Fırında kekikli kuzu kol, Girit lokumu, kabak çiçeği dolması, Giri usulü börülce, yoğurt soslu kırmızı biber dolmasını mutlaka burada denemelisiniz. Girit mutfağının eşsiz ve sağlıklı lezzetlerini bu mekanda bulabilirsiniz.
Cafe Caramel: Ayvalık sadece mezelerden, balıktan ya da deniz ürünlerinden ibaret değil. Eğer gerçek bir tatlı severseniz Ayvalık’ın tatlılıkta birinci mekanı olan Cafe Caramel’e uğramalısınız. Hem mekanın Vintage olması hem de eşyaların eski döneme aitmiş hissi vermesi sizi cezbedecektir. Burada mozaik pasta, orman meyveli irmik tatlısı, damla sakızlı muhallebi, profiterol ve şeker hamuru pastalarından tadabilirsiniz.
Kvcii: Şehrin en sevilen mekanlarından biri de Kvcii oluyor. Dekorasyonu herkes tarafından sevilirken İspanyol cheesecake’i, latte’si, kavanoz tatlıları ve pastaları ile oldukça meşhur. Ayvalık’a yolunuz düşerse buraya da uğramayı unutmayın.
Pino Cafe: Eğer ev yapımı lezzetler arıyorsanız Pino Cafe tam size göre. Makarnadan ekmeğe her şeyin ev yapımı olduğu bir mekan düşünün. İşte Pino Cafe öyle bir yer. Kuru meyveler, bol yeşillik, menemen, simit gibi kahvaltılıkların haricinde öğlen ve akşam yemeği için de oldukça güzel bir mekan. Zencefilli, ballı et sote, patates graten, sebze çorbası, pırasalı kiş, karnıyarık ise buranın özel yemeklerinden.
Tepkiniz Nedir?