KIBRIS’TA NE YENİR NE YENMEZ? İŞTE KIBRIS YEMEKLERİ REHBERİ

Kıbrıs yemekleri denilince hepimizin aklına gelen ilk lezzet tabi ki hellim oluyor. Ancak üzülerek söylemeliyiz ki sadece bununla sınırlı değil. Yavru vatan Kıbrıs’ın envai çeşit yemek listesi bulunuyor. Hem yöreye özgü hem de dünya mutfağına ilişkin birbirinden lezzetli yemeklere Kıbrıs mutfağı sayesinde ulaşabilirsiniz İşte size en leziz Kıbrıs yemekleri rehberi…

KIBRIS’TA NE YENİR NE YENMEZ? İŞTE KIBRIS YEMEKLERİ REHBERİ

HELLİM IZGARA

Hellim denilince tabi ki Kıbrıs gözümüzde canlanıyor. Her Kıbrıs turu yapanın tatmadan dönmediği yemek hellim peyniridir. Hellimi salata, ızgara, sos, atıştırmalık gibi pek çok seçenek ile çeşitlendirebilirsiniz. Hepsinin tadı bir başka olurken efsane lezzetlerle de karşılaşmış olacaksınız. Birçok Kıbrıs restoranında hellimi bulabileceğiniz gibi süpermarketlerden de temin edebilirsiniz.

KÜP KEBABI - HIRSIZ KEBABI

Küp kebabı, Kıbrıs yemeği listesinde yer alır. Diğer adı da hırsız kebabıdır. Kuzu eti ile yapılan bu yemeği tadanların çok lezzetli olduğunu ifade ettikleri biliniyor. Yanına haşlanmış ya da ızgara patates de eşlik edince tadına doyum olmuyor. 

ŞEFTALİ KEBABI

Kıbrıs’ın vazgeçilmez yemeklerinden biri şeftali kebabıdır. Koyun ya da keçi etiyle yapılır. İsmini ise Şef Ali’den alan şeftali kebabının içinde çeşitli baharatlar ve maydanoz yer alır. Köfte haline getirilen etler ızgarada kızartılıp garnitürle servis edilir. Şeftali kebabının en büyük özelliği ve ona lezzet katan sırrı ise hayvanın terp adı verilen iç yağına sarılması ve kömürde pişiriliyor olması. 

CEVİZ MACUNU

Ceviz macunu, Kıbrıs’ta ikramlık ya da atıştırmalık olarak karşımıza çıkıyor. Yapımının kolay olmadığı söylenirken bölgede genel olarak Türk kahvesi eşliğinde servis ediliyor. 

HELLİMLİ

Poğaça ya da kek tarzı bir yiyecek olan hellimli hem kahvaltılarda hem de öğlenleri atıştırmalık olarak karşımıza çıkıyor. Hellimlinin içerisinde isminden de anlaşılacağı gibi hellim peyniri ve soğan yer alıyor. Üzerine susam ya da çörek otu dökülerek pişiriliyor ve sıcak şekilde servis ediliyor. 

ÇAKISTEZ

Çakıstez, Kıbrıs’ta mezelik olarak karşımıza çıkıyor. Hemen hemen her restoranda bulabileceğiniz çakıstez, kırma yeşil zeytin ve ufalanmış cevizlerle yapılıyor. Yeşil zeytinler salamura edilmek için bekleniyor. Zeytinler hafif, yarı turşu kıvamındayken salamuradan çıkartılıyor. Hatta bazı yerlerde çakıstezin deniz suyu kullanılarak salamura edildiği belirtiliyor. 

MOLEHİYA

Molehiya bitkisi Kıbrıs’ta yetişen bir bitkidir. Yemeğinin ismi de buradan gelmektedir. Kuzu ya da tavuk etiyle pişirilerek yapılmaktadır. Molehiya yemeği turşu ve pilav ile servis edilir.

AYRELLİ

Bizdeki kuşkonmazın adı Kıbrıs’ta ayrelli olarak geçiyor. Ayrelli yemeği de kuşkonmaz ile yapılan bir yemektir. Kuşkonmazlar yağda kavruluyor ve üzerine yumurta kırılıyor. Son olarak limon da sıkılıp servis ediliyor.

PİROHU

Pirohu aslında bizdeki mantı. Bildiğimiz mantı olarak Kıbrıs bölgesinde karşımıza çıkmaktadır. Ancak mantıdan bir farkı var ki bildiğimiz mantıya et konulurken pirohuya patates ya da nor yani Kıbrıs’taki ismiyle lor peyniri konuluyor.

PALUZE

Kırmızı üzümden yapılan ve üzerine badem konulan paluze, Kıbrıs’ın en meşhur tatlılarından biri. Kısaca üzüm muhallebisi olarak da adlandırılabilir. Tatlı sevenler Kıbrıs’a yolunuz düşerse mutlaka paluzeden tatmanızı öneririz.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow